tips voor 

impro-spelers

Acteren en improviseren: 16 tips

DOOR ROEMER LIEVAART

Ik heb het al vaak zien gebeuren: als improspelers proberen ingeleefd te spelen, verzanden ze vaak in onrealistisch spel met veel gesteun en gezucht. Daarom deze 16 tips ter verbetering hiervan.

Laatst waren de voorrondes van Impro Amsterdam. Een serieuze aangelegenheid, want de kwaliteit van je spel bepaalt of je mee mag spelen met de wereldtop die eind januari Amsterdam bezoekt. Bij deze gelegenheid geeft een jury, bestaande uit drie zeer ervaren improspelers uit het hele land, spelopdrachten. Op een gegeven moment werd een aantal spelers gevraagd om “ingeleefd spel”. Je kon voorzien wat er ging gebeuren. Op één na vielen ze allemaal genadeloos door de mand. Ze deden namelijk dat wat improspelers vrijwel altijd doen als ze wordt gevraagd “ingeleefd” te spelen: veel gesteun, gezucht, melodramatisch en compleet onrealistisch spel.

Wat mij verbaasde, was dat ik al van te voren wist dat dit zou gaan gebeuren. Dat komt omdat het kennelijk vrijwel *altijd* gebeurt. Ik zie het vooral bij groepen die zich wagen aan “De Vloer Op”. Kennelijk is er nogal een misverstand over wat “ingeleefd”, “realistisch”, “waarachtig” of “oprecht” spel is.

Daarom hier een zestiental acteertips voor bij improvisatie.

Een paar tips maken je nog geen groot acteur. Maar hopelijk zit er iets bij wat je direct kunt toepassen. Help je medespelers hierbij ook, want vanaf de kant is dit veel makkelijker te zien dan als je zelf aan het spelen bent. (Daarom geef ik ook les: zóveel makkelijker.)

Als je je, net als de deelnemers in de voorrondes, ooit in de situatie bevindt dat er op de een of andere manier “waarachtig” of “ingeleefd” spel van je wordt gevraagd, denk dat niet: “ik moet laten zien dat het zwaar en moeilijk is”. Denk al helemaal niet: “Shit! Wat waren de 16 tips van Roemer ook al weer?” Denk gewoon: “OK, ik vergeet emoties en zwaarheid. Hoe zou ik in deze situatie écht reageren?”